2020: Katmai - Het virtuele kantoor

Wat als remote werken even makkelijk zou gaan als op kantoor? Wat als je even snel bij een collega langs zou kunnen lopen? Wat als videobellen geen saaie rechthoeken zouden zijn?
Dit waren de vragen die aan de basis lagen voor mijn idee voor wat Katmai zou worden: een virtueel kantoor waarin collega's zich als avatars door een driedimensionale ruimte bewegen – een soort Zoom en The Sims in één.
Het idee ontstond tijdens Corona, toen we allemaal thuis moesten werken. Het idee heb ik verkocht aan een Amerikaan, en die heeft mij ingehuurd en er een startup met 40 werknemers omheen gebouwd. Na bijna 5 jaar is dit uitgegroeid tot een volwassen stuk software met klanten in de VS en in Europa.
Ik was de uitvinder van Katmai, wat meer dan 18 patenten heeft opgeleverd. Daarna heb ik bijna 5 jaar de grenzen verlegd van wat er mogelijk was in de browser, met 3D graphics met WebGL/Three.js, WebRTC audio/video communicatie met Mediasoup, en een solide codebase met Typescript. De kern van de oorspronkelijke softwareachitectuur is nog ongewijzigd.
Hier heb ik er voor gekozen om zowel op de server als voor de frontend TypeScript te gebruiken. (vergelijk met Java voor beiden voor het Zermelo Portal). Ook hier is Postgres de database.
Naast m'n eigen technische werk was ik de "Principal Engineer" voor Katmai, en heb ik het tech leads programma opgezet, waardoor we een solide technisch leiderschap hebben kunnen neerzetten. Hier hoorde ook goede technische ontwerpen en code review bij. Dat was ook nodig, want zulke cutting-edge software ontwikkelen in de browser is niet makkelijk. De interne architectuur lijkt meer op die van een computerspel dan op een klassieke businessapplicatie. Code draait op 30 frames per seconde – in browsers, verspreid over verschillende continenten en op de server. En alles moet blijven kloppen.
Het was een mooie ervaring om met Amerikanen en Canadezen te werken, die ook weer uit verschillende hoeken van de wereld kwamen. Ook was het erg interessant om de Amerikaanse tech startup cultuur mee te maken, met investeerders etc.
Terwijl ik hier mee bezig was ben ik ook begonnen voor het LUMC, zie LUMC - Verouderde software, vernieuwende zorg